Therapie, Supervisie & Training

Waarom van de training
Als psychiater en therapeut Ivan Boszormenyi-Nagy de term hulpbronnen gebruikt, doelt hij op relationele hulpbronnen. In het boek ‘Tussen Geven en Nemen‘ wordt het beschreven als: “De feitelijke en fundamentele middelen, keuzen en mogelijkheden in mensen en hun relaties waardoor zij zich kunnen ontplooien en zichzelf en anderen kunnen helpen”.
Binnen het veld van therapie, hulp- en dienstverlening wordt het begrip hulpbronnen meestal in een bredere betekenis gebruikt. Het gaat dan vaak over personen die je op de één of andere manier kunnen helpen of ondersteunen.
Wat bij beide beschrijvingen buiten beeld blijft, is dat veel mensen niet alleen personen als hulpbron zien, maar ook overtuigingen, de natuur, kunst of materiële zaken als hulpbron beschouwen. Mensen halen troost uit een gedicht, ontspannen bij muziek en voelen zich geïnspireerd door een wandeling in de natuur. Ze ervaren hun geloof als het meest helpend tijdens een moeilijke periode in hun leven of komen tot een levensveranderend inzicht door een boek.
Zijn deze niet-relationele hulpbronnen door ons als hulpverleners en therapeuten ook in te zetten binnen onze (contextuele) hulpverlening aan cliënten? Die vraag vormt de inhoud van deze tweedaagse training.

Inhoud van de training
We doen dit door met elkaar op zoek te gaan naar onze eigen niet-relationele hulpbronnen. Door welk kunstwerk voelen wij ons geraakt? Wat is die tekst of dat lied dat ons leven ooit zo beïnvloedde? Welke levensovertuiging of filosofie geeft ons hoop?
We vertellen daar niet alleen over, maar laten dit als deelnemers ook aan elkaar zien. Dus we gaan natuurfoto’s kijken, een tekst lezen en naar muziek luisteren. En misschien ontdekken we dat aan deze niet-relationele hulpbronnen toch weer relationele kantjes zitten. Ze ons ook verbinden met voor ons belangrijke anderen.
Ondertussen stellen we telkens de vraag: zou ik dit kunnen gebruiken in mijn werk als coach, hulpverlener of therapeut?

Doelgroep
Supervisoren, coaches, hulpverleners en therapeuten met enige kennis van het contextuele gedachtegoed.

Vorm
Open inschrijving

Duur
Twee dagen

Aantal deelnemers
7 – 10

Meer informatie
Meer informatie over deze training is telefonisch of  via het contactformulier verkrijgbaar

Interesse? Stuur een mail met je gegevens naar mijn email adres Je ontvangt dan verder bericht over inschrijving.

De training gaat door bij minimaal 7 deelnemers.